Rezultatele primelor 100 de zile la Președinția Consiliului UE

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă a prezentat miercuri, 17 aprilie, bilanțul rezultatelor obținute de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene în primele 100 de zile de mandate, informează site-ul Președinției.

Dacă în urmă cu câteva luni mass-media de la nivel european afirma că România nu este percepută chiar pozitiv pe plan internațional și că autoritățile naționale ar trebuie să profite de aceste luni pentru a se remarca  la nivel european, se pare că situația s-a îmbunătățit, a susținut premierul.

„Guvernul României a dovedit eficiență, determinare și capacitatea de a găsi soluții bune pentru cetățenii europeni.  Am convingerea că după acest mandat de 6 luni se va vorbi mai mult despre România ca despre o țară cu o voce puternică și respectată în Europa. Îmi este confirmat acest lucru la toate întâlnirile cu oficialii europeni care ne felicită pentru reușitele mandatului Președinției rotative”, a declarat Viorica Dăncilă.

La momentul preluării Președinției la Consiliul UE, României i-au fost încredințate peste 200 de dosare active; dintre acestea, România a reușit să soluționeze 90 de dosare, toate primind confirmarea din partea Consiliului și în mare parte și din partea Parlamentului European. Până în momentul de față, România  a gestionat 1.100 evenimente și reuniuni, ceea ce înseamnă o medie de 11 întâlniri pe zi în țară, dar și la Bruxelles.

Au fost adoptate de asemenea 24 de concluzii ale Consiliului pe diferite teme de interes european. Totodată, țara noastră a reprezentat Consiliul UE din postura de președinte in 6 sesiuni plenare ale Parlamentului European. Reprezentanții români au consemnat 22 de acte legislative împreună cu Parlamentul European ce se referă la piața gazelor naturale, drepturile de autor, normele privind contractele de vânzări de bunuri și contractele de furnizare de conținut digital online, dar și în legătură cu cadrul specific de funcționare a programului de cercetare-inovare „Orizont Europa”. Premierul a afirmat că acestea reprezintă „dosare cu un impact major în UE, dar  care au fost finalizate în timpul Președinției României.”

Totodată, autoritățile române au participat activ la mai multe evenimente cu vizibilitate politică, printre care Summit-ul European al Orașelor și Regiunilor, Summit-ul Social Tripartit și Consiliul European al Femeilor.

În pregătirea alegerilor europarlamentare din mai, s-au depus eforturi pentru dezvoltarea a două mecanisme-cheie: Rețeaua europeană de Cooperare în Materie Electorală și Sistemul de Alertă Rapidă, a căror menire este să faciliteze schimbul de informații dintre state.

De altfel, România își exercită Președinția la Consiliul UE în contextul Brexit. Astfel, au fost înaintate 15 propuneri legislative menite să limiteze efectele unui „No-deal” Brexit,  ajungându-se în acest sens la anumite acorduri cu Marea Britanie privind transportul rutier  și aerian , coordonarea sistemelor de securitate sociale, Erasmus+, vize, chiar și funcționarea  bugetului UE pe anul 2019.

În toate reuniunile și întâlnirile la care au participat, reprezentanții români au înregistrat progrese în domenii relevante precum regiunea Balcanilor de Vest, relația UE-Turcia și cooperarea UE-NATO.

La finalul prezentării măsurilor pe care România a reușit să le adopte pe plan european în mandatul său, premierul Viorica Dăncilă a afirmat: „Avem nevoie de o Uniune sigură , în măsură să ofere răspunsuri și soluții amenințărilor curente la securitatea cetățenilor, fie de natură internă, cât și externă. Nu în ultimul rând, susținem o Uniune mai activă în plan global, cu instrumente și resurse adecvate care să sprijine acest obiectiv”.

Autor: Ana-Maria Neagu