Comisia Europeană aprobă României patru proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii

Comisia Europeană a adoptat, la 2 aprilie 2019, 25 de proiecte majore pentru sprijinirea sănătății, energiei, mediului, IT, cercetării și transporturilor în zece state membre ale Uniunii Europene: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia și România.

Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, a declarat că pentru România a fost aprobată finanțarea a patru proiecte; toate aceste proiecte făcând parte din Programul Operațional „Infrastructura Mare”. Proiectele urmăresc să îmbunătățească transportul public din București, să protejeze litoralul Mării Negre și să asigure o aprovizionare mai bună cu apă și un sistem mai extins de canalizare în județul Timiș.

Aceste 25 de proiecte reprezintă tot atâtea exemple despre modul în care UE contribuie la îmbunătățirea vieții cotidiene a cetățenilor noștri, de la o apă potabilă de mai bună calitate la transport feroviar mai rapid și spitale moderne. În actuala perioadă bugetară, am adoptat 258 de proiecte de infrastructură de mari dimensiuni în valoare de 32 de miliarde EUR reprezentând fonduri UE; într-un fel, acestea sunt ambasadorii politicii de coeziune și sunt mândră de fiecare dintre ele.”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.

BUCUREȘTI- Drumuri și conexiuni urbane îmbunătățite

·                 „Rețea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din București”- Proiectul urmărește dezvoltarea șoselei de centură a Bucureștiului prin crearea de mai multe secțiuni ale acestui drum și construcția de intersecții: Domnești-DJ602, Oltenița-DN4, Berceni-DJ401 și Mogosoaia-DN1A. De asemenea, se urmărește construirea a 51 km în partea de sud a șoselei.

·                 „ Îmbunătățirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera”- Proiectul implică intervenții pe linia 2 de metrou, mai exact, reconstituirea infrastructurilor de cale ferată pe toată secțiunea de 19 km a liniei.

Calitatea apei și protejarea mediului

  • Protecția și Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a”- Proiectul prevede lucrări de consolidare și construirea unor ziduri de susținere, dragaj și acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Proiectul are ca obiectiv principal adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre. Pentru finanțarea acestui proiect Uniunea Europeana va investi peste 600 de milioane de euro.
  • „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Timiș”- Obiectivul proiectului este dezvoltarea de sisteme durabile de alimentare cu apă și canalizare în județul Timiș. Proiectul estimează că peste 380.000 de persoane vor avea acces la apă potabilă de mai bună calitate, cu o finanțare europeană de peste 135 de milioane de euro.

Autor: Claudia Stoica