Ministrul Eugen Teodorovici a prezentat bilanțul activității ECOFIN

Ministrul Finanțelor Publice , Eugen Teodorovici, a prezentat, sâmbătă, 6 aprilie, un bilanț succint al Președinției române a Consiliului Uniunii Europene (UE) în domeniul economic și financiar, la mijlocului mandatului de șase luni, informează Mediafax.

La eveniment, organizat în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), au participat miniștrii de Finanțe din statele membre ale UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor europene.

 „Bilanțul nostru la jumătatea mandatului este (…): 15 dosare închise după 65 de trialoguri cu Parlamentul European; pentru 6 dosare legislative și pentru unul nelegislativ a fost obținut un acord la nivelul Consiliului. Am organizat trei Consilii ECOFIN și 95 de întâlniri ale grupurilor de lucru pentru a închide aceste dosare și pentru a avansa în acele dosare despre care veți auzi în lunile următoare”, a susținut Eugen Teodorovici, în conferința de final a reuniunii.

Impactul mobilității pieței muncii asupra finanțelor publice, rolul impozitării în sprijinirea creșterii economice și pregătirea reuniunilor G20 și FMI din aprilie au fost temele de pe agenda celei de-a doua zile a reuniunii informale a ECOFIN.

Libertatea de mișcare a forței de muncă este una dintre cele mai importante valori europene care poate îmbunătăți viața cetățenilor europeni, dar statele din Estul și din Sud-Estul Europei se confruntă cu mari provocări legate de mobilitatea forței de muncă în spațiul intra-comunitar, care au atât un impact pozitiv, cât și unul negativ, potrivit ministrului român de Finanțe.

„Muncitorii care lucrează în străinătate contribuie la PIB-ul țării de origine. De ani buni, asta se întâmplă și în România. Cu toate aceasta, mobilitatea forței de muncă poate avea și efecte negative. Este cazul mobilității selective, care duce la un exod al creierelor și împiedică creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a subliniat că aceste discuții sunt de-abia la început, iar în aceste discuții ar trebui implicați și miniștrii Muncii din UE.

„Sunt evaluări făcute de diferite țări, care acestea sunt de-abia la început. După cum s-a spus, sunt discuții, dar avem nevoie de mai multe date, pentru a vedea posibilele efecte ale propunerilor înaintate. Este de-abia începutul discuțiilor. Vrem să vedem efectele asupra fiecărei țări. Nu știm exact care sunt efectele, din cauza acestei situații, pozitive sau negative. Vom continua discuțiile ca până la finalul acestei președinții să avem o situație mai clară”, a mai precizat oficialul român.

Ultimul punct pe agenda miniștrilor de finanțe din UE a fost aprobarea termenilor de referință pentru reuniunea G20 și declarația pentru Comitetul Monetar și Financiar Internațional.

Autor: Georgiana Costea